Πληροφορική – Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

image by Darren Hester

image by Darren Hester

Η φετινή ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για το μάθημα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Πληροφορική, ΤΠΕ) σε όλες τις τάξεις. Χρησιμοποιήσαμε κυρίως ελεύθερο λογισμικό ή λογισμικό ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) με κάποιες λίγες εξαιρέσεις . Ενδεικτικά, χρησιμοποιήσαμε

 • Tuxpaint (Α, Β, Γ τάξεις) – Απλή ζωγραφική για μικρά (και μεγάλα) παιδιά. Για περισσότερη διασκέδαση, προτείνεται να κάνετε εγκατάσταση και το κύριο πρόγραμμα αλλά και τις στάμπες!
 • Tux of Math Command (κυρίως Β, Γ, αλλά και όλες οι τάξεις) Παιχνίδι που οξύνει την ικανότητα γρήγορης πληκτρολόγησης αριθμών και γρήγορων αριθμητικών υπολογισμών
 • GCompris (A, B, Γ ) – Σουίτα παιχνιδιών για παιδιά 2 ως 8 χρονών, που στόχο έχουν την πολύπλευρη ανάπτυξη δεξιοτήτων στη χρήση του Η/Υ και όχι μόνο.
 • Sebran (Α, Β, Γ ) – Εκπαιδευτικά παιχνίδια με αντιστοίχηση λέξεων, πράξεων, εξάσκηση στο μέτρημα και άλλα.
 • LibreOffice (Όλες οι τάξεις) – Σουίτα προγραμμάτων γραφείου αντίστοιχη και συμβατή με το Microsoft Office. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν κειμενογράφο Writer, έμαθαν να δουλεύουν με υπολογιστικά φύλλα, έκαναν παρουσιάσεις στο Impress, σχέδια στο Draw , για να κάνουν κυρίως διαθεματικές εργασίες που συνδέονταν με τα υπόλοιπα μαθήματά τους (Γλώσσα, Μαθηματικά, Γεωγραφία, Μελέτη Περιβάλλοντος, Ιστορία). 
 • Revelation Natural Art (Όλες οι τάξεις – δεν είναι ΕΛ/ΛΑΚ) – Ζωγραφική και κινούμενα σχέδια!
 • Μικροί καλλιτέχνες σε δράση (Α, Β τάξη – δεν είναι ΕΛ/ΛΑΚ) – Παιχνίδια που οξύνουν την ικανότητα των παιδιών να ταιριάζουν σχήματα, χρώματα και ήχους.
 • The GIMP (Γ, Δ, Ε, ΣΤ) – Επεξεργασία και σύνθεση εικόνας υψηλού επιπέδου . Το GIMP μοιάζει με τις πιο παλιές απλούστερες εκδόσεις του Photoshop και δίνει μεταξύ πολλών άλλων, τη δυνατότα επεξεργασίας σε στρώσεις (layers) και εφαρμογή εντυπωσιακών εφέ στις εικόνες μας.
 • Windows Essentials Movie Maker (Δ, Ε, ΣΤ τάξη) – Δημιουργία και επεξεργασία βίντεο (δεν είναι λογισμικό Ανοικτού κώδικα)
 • Scratch (κυρίως Δ, Ε, ΣΤ τάξη ) – Εκμάθηση προγραμματισμού με το γάτο Scratch, βασισμένη σε γλώσσα logo. Τα παιδιά προγραμματίζουν σε ένα οπτικό περιβάλλον και δημιουργούν ιστορίες, κινούμενα σχέδια, παιχνίδια, απλά προγράμματα υπολογισμών και πολλά άλλα.
 • Scratchplay (Ε, ΣΤ τάξη) – Οδηγός δημιουργίας παιχνιδιων με το Scratch.
 • Η ώρα του κώδικα (Hour of Code) (όλες οι τάξεις) – διαδραστικό website εκμάθησης προγραμματισμού για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μεγαλύτερα.
 • W3Schools (Στ τάξη) – Το κυρίαρχο site εκμάθησης κώδικα HTML, CSS και προγραμματισμού σε Javascript.
 • Roundcube Webmail (Δ, Ε, ΣΤ τάξη) – για εκμάθηση χρήσης υπηρεσίας Webmail (όπως Gmail, yahoo mail, outlook.com κλπ)
 • Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, με την έκτη τάξη , χρησιμοποιήσαμε το WordPress CMS (σύστημα διαχείρισης περιεχομένου για ιστότοπους) σε συνδυασμό με τον XAMPP Server, ώστε τα παιδιά να δουν πως γίνεται να δημιουργήσει και να διαχειριστεί κάποιος ένα website.  Οδηγός εγκατάστασης XAMPP με WordPress για δοκιμή, στον πολύ καλό οδηγό στα αγγλικά εδώ.

…και πολλά ακόμα.
Για να κάνουν εργασίες σε όλα τα παραπάνω, τα παιδιά αντλούσαν υλικό κυρίως από το Internet. Έμαθαν να προφυλάσσονται από τους κινδύνους και να δουλεύουν αποτελεσματικά με την αναζήτηση.
Γενικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς έγινε προσπάθεια να ασχολούμαστε με πολλά διαφορετικά αντικείμενα έτσι ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις τόσο για την επιστήμη της Πληροφορικής όσο και για τη χρήση του υπολογιστή.
Τα παραπάνω μπορούν να χρησιμεύσουν σαν μια λίστα αναφοράς ώστε αν κάποιοι μαθητές θέλουν να ασχοληθούν με κάποια από τα λογισμικά περισσότερο να μπορούν να τα βρουν εύκολα.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.