Μέτρα προφύλαξης COVID 19

Στα πλαίσια εξάλειψης του ιού (SARS-CoV-2) που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίρνουν μέτρα προφύλαξης και να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής:

1). Να φορούν προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους καθώς και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός. Συζητήστε μαζί τους τον τρόπο της σωστής χρήσης μάσκας. Επιμείνετε ότι η μάσκα είναι αυστηρά προσωπικό αντικείμενο.

2). Να αποφεύγουν την κοντινή επαφή με άτομα που δεν ανήκουν στο οικογενειακό σας περιβάλλον τηρώντας τη μέγιστη δυνατή απόσταση από φίλους, γνωστούς και άγνωστους.

3). Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 sec, ειδικά με την επιστροφή στο σπίτι, πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

4). Να κρατούν με ευλάβεια αποστάσεις από τους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας

5). Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

Συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη Covid-19

(τουλάχιστον ένα από τα κάτωθι)

  • Πυρετός (μεγαλύτερος των 37,5 °C) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα
  • Βήχας
  • Δύσπνοια
  • Ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη
  • Γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, εμετός, κοιλιακός πόνος)

Και

–     Απουσία εναλλακτικής διάγνωσης

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι :

Δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, μυαλγίες, ρίγος, πονοκέφαλος, καταβολή δυνάμεων, δυσκαταποσία, απώλεια γεύσης και οσμής, ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος.

Περίοδος μεταδοτικότητας

Ένα άτομο θεωρείται μεταδοτικό  48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του έως και τη λήξη της περιόδου απομόνωσής του, δηλ. 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ τουλάχιστον 24 ώρες από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών).

Ασυμπτωματικό άτομο με θετικό μοριακό τεστ θεωρείται μεταδοτικό, 48 ώρες πριν έως και 10 ημέρες μετά την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.

Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.