Λειτουργία Σχολείου για το 2020 – 2021

Αγαπητοί γονείς και αγαπημένα μας παιδιά,

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, σας καλωσορίζουμε όλους, και ιδιαιτέρως τους μαθητές και τους γονείς της Α’ τάξης στο σχολείο μας με την ευχή να έχουμε μια όμορφη και δημιουργική χρονιά τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας!

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία του σχολείου σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΥΠΑΙΘ για τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Λειτουργία πρωινής ζώνης

  • Για την αποφυγή του συνωστισμού και τον περιορισμό των επαφών μεταξύ παιδιών – γονέων – προσωπικού, οι μαθητές θα εισέρχονται και θα εξέρχονται από το σχολείο από διαφορετικές πύλες. Οι μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ τάξης θα εισέρχονται από τη είσοδο του νέου κτιρίου, ενώ οι μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης θα εισέρχονται από την είσοδο του παλαιού κτιρίου.
  • Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο των σχολικών μονάδων πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των σχολικών αιθουσών.
  • Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα σε σταθερές ομάδες μαθητών, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων. Με την καθιέρωση εκ περιτροπής διαλειμμάτων, φροντίζουμε ώστε να μην υπάρχει ανάμειξη διαφορετικών τμημάτων στο προαύλιο καθώς και να μην δημιουργείται συνωστισμός στους διαδρόμους κατά την είσοδο στις αίθουσες. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, τόσο το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων όσο και το πρόγραμμα εφημεριών δύναται να αναπροσαρμόζονται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.
  • Αναφορικά με τη διαμόρφωση των αιθουσών, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε ο προσανατολισμός των θρανίων να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Η κάθε αίθουσα, εφόσον είναι εφικτό, θα φιλοξενεί συγκεκριμένο τμήμα μαθητών. Οι αίθουσες που εναλλάσσονται τμήματα, όπως το εργαστήριο πληροφορικής θα καθαρίζονται σχολαστικά και θα αερίζονται έπειτα από κάθε χρήση, πριν εισέλθουν οι μαθητές.
  • Το μάθημα της Πληροφορικής πραγματοποιείται κανονικά, με καθαρισμό του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση. Σε περιπτώσεις χρήσης μουσικών οργάνων, αυτά θα καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση.
  • Οι φωτοτυπημένες εργασίες θα περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό.
  • Για το σχολικό έτος 2020-2021 η παραμονή των διδακτικών βιβλίων στο σχολείο για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα το μήνα αναστέλλεται λόγω συνθηκών Covid-19.
  • Τα παιχνίδια με μπάλες και λοιπά όργανα γυμναστικής/αθλοπαιδιών επιτρέπονται, εφόσον πραγματοποιούνται ανά τμήμα, έπειτα από σχολαστική εφαρμογή των γενικών κανόνων καθαριότητας στα όργανα γυμναστικής και με την προϋπόθεση ότι κάθε τμήμα χρησιμοποιεί κατά αποκλειστικότητα συγκεκριμένες μπάλες. Προβλέπεται καθαρισμός των παιχνιδιών μετά από κάθε χρήση, ενώ δεν επιτρέπεται οι μαθητές να φέρνουν στο σχολείο παιχνίδια από το σπίτι.
  • Για όσο επιβάλλει η εξέλιξη της πανδημίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν επιτρέπονται εκπαιδευτικές εκδρομές. Δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Επιλεκτικές επισκέψεις ή περίπατοι μεμονωμένων τμημάτων και με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, μπορούν να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ύστερα από συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
  • Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, δεν θα διοργανωθούν ενδοσχολικές εκδηλώσεις ή συναθροίσεις που συνδέονται με ευρεία προσέλευση γονέων. Εκδηλώσεις (π.χ. τελετές αποφοίτησης) είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται μόνο με την παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών, ενδεχομένως κατά τμήματα ή με μέρος των τμημάτων, αναλόγως του διαθέσιμου χώρου, ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις. Οι σχολικοί εορτασμοί πραγματοποιούνται εντός του κάθε τμήματος.

Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος

  • Το Ολοήμερο Πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά με τήρηση των μέτρων που προβλέπονται. Πριν και μετά τη χρήση των αιθουσών διδασκαλίας του Ολοήμερου Προγράμματος, θα γίνεται καλός αερισμός αυτών και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση. Η χρήση μάσκας από τους μαθητές, οι οποίοι έχουν εγγραφεί και παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, καθώς και από το προσωπικό, είναι υποχρεωτική.
  • Αναφορικά το γεύμα των μαθητών/τριών, αυτό παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους. Το σχολείο μεριμνά για την αποφυγή ανάμιξης και αλληλεπίδρασης μαθητών/τριών κατά τη σίτιση. Για το σκοπό αυτό, δε θα γίνεται χρήση της τραπεζαρίας, αλλά οι μαθητές/τριες θα γευματίζουν στο θρανίο τους, στην τάξη  τους. Επιβάλλεται η χρήση σκευών μιας χρήσης, αν είναι εφικτό, ή αυστηρά ατομικών σκευών, καθώς και η ενημέρωση των μαθητών να μην μοιράζονται μεταξύ τους φαγητό ή/και νερό.

Λειτουργία κυλικείων

  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική. Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό. Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο. Συνιστάται οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές.

Γενικά μέτρα προστασίας

  • Οι μαθητές φέρουν ατομικό μπουκάλι ή παγούρι.
  • Τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους της σχολικής μονάδας συστήνεται η τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ όλων των προσώπων, ήτοι μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, λοιπού προσωπικού και επισκεπτών.
  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό,  στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα. Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του. Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.
  • Προβλέπεται αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με τον κορωνοϊό COVID-19, για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Η σχολική χρονιά 2020-21 δε θυμίζει σε τίποτα όλες όσες έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα την κάνουμε όμορφη και δημιουργική…

Όλοι οι μαθητές μας θα έχουν μαζί τους μάσκα και παγούρι. Είναι μια συμμετοχική διαδικασία …απαραίτητη για την ασφάλεια όλων μας!

    Καλή Σχολική Χρονιά!

Ο Διευθυντής

Κωνσταντίνος Χατζημπύρος

Bookmark the permalink.

Comments are closed.